google-site-verification=gEwfOuB2k1s0HoR4LWCM1EFExUc_gDq4L_6O3tw-G_k

Modra svetloba

Modra svetloba je del EMF spektra. Znanstevno je dokazano /Nobelova nagrada za medicino 2017/ da vpliva na slabše izločanje MELATONINA, to je hormona ki omogoča spanje in čiščenje toksinov iz možganov. Izjemno pomemebno je da zdravo spimo, saj se med spanjem regeneriramo/samo zadrvimo. Preko noči se izloči med 8 in 10 mg hormona ki popravlja DNK v celicah.

Človek se je preko evolucije maksimalno prilagodil na pogoje bivanja na zemlji. Tako za globlje spanje potrebuje Schumannovo ferkevnco to je 7,83 Hz. Ob zori, ko naj bi se pračlovek zbudil je bilo modro nebo, modrina se nadaljuje preko dneva, ko pa se znoči, zmanjka modre svtelobe in to je znak za telo da prične z izločanjem melatonina, to je okoli 18 ure zvečer. Moderen način življenja ob umetni svetlobi je prekinil naravni ritem in tako prihaja do motenj spanja.

Naprave, ki sevajo modro svetlobo:

  • vsi barvni ekrani (TV, tablice, računalniki, mobilni telefoni).
  • “Varčne” žarnice (varčne pomeni da so škodljive zdravju zaradi terepetajoče – impulzne svetlobe). Zdravju prijazna je samo “stara” nitna žarnica. Največjo komponento modre svetlobe ima TFI varčna žarnica.
TFL žarnica
Halogenska žarnica